Landelijk Kwaliteitsstatuut ggz
Het Landelijk Kwaliteitsstatuut ggz beschrijft welke kwaliteitsnormen je als (vrijgevestigde) zorgaanbieder toepast om goede zorg te bieden in de curatieve ggz. Het biedt helderheid over de rol van de regiebehandelaar en andere zorgverleners in het zorgproces. Ook worden er eisen gesteld voor leren en verbeteren in de zorg.
Het Landelijk Kwaliteitsstatuut ggz (LKS ggz) beschrijft wat zorgaanbieders moeten doen voor goede curatieve GGZ. Het biedt richtlijnen voor regiebehandelaren, bevordert samenwerking in multidisciplinaire teams en stimuleert zorgverleners om te reflecteren op verleende zorg en kennis uit te wisselen. Voor patiënten zorgt het LKS voor een transparant zorgproces met focus op herstel en cliëntgerichte zorg. Sinds 2017 moeten alle curatieve ggz-aanbieders een eigen kwaliteitsstatuut opstellen en publiceren.
Nieuwe LKS versie 4.0
De NVvP is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling en implementatie van het LKS 4.0. Andere betrokken organisaties zijn: Zorginstituut Nederland, Zorgverzekeraars Nederland, V&VN, MIND en andere beroepsverenigingen.
Sinds 2022 geldt versie 3.0 van het LKS en beschikken alle Zvw-zorgaanbieders over een eigen kwaliteitsstatuut volgens het format versie 3.0. De belangrijkste wijzigingen in LKS versie 4.0 ten opzichte van versie 3.0 – in combinatie met de ZPM veldafspraak Tijdelijke invulling regiebehandelaarschap – zijn:
- In het LKS 4.0 is een tabel opgenomen met hierin een korte weergave van de profielen van beroepsgroepen. Deze tabel is een belangrijke bouwsteen om invulling te geven aan het begrip regiebehandelaar.
- De categorie-indeling is vervangen door invulling van regiebehandelaarschap naar settings van het Zorgprestatiemodel (ZPM). Versie 4.0 is nu gelijk aan de veldnorm beroepen.
- Het onderscheid tussen enerzijds de indicerend regiebehandelaar en anderzijds de coördinerend regiebehandelaar is minder hard geworden. We spreken in LKS 4.0 over de indicerende rol en de coördinerende rol van de regiebehandelaar. Aan de verschillende rollen zijn voorwaarden verbonden. Deze voorwaarden kunnen verschillen per setting.
Belangrijke aandachtspunten rond de komst van LKS versie 4.0. zijn de implementatie van nieuwe rollen en de noodzaak om binnen zorgorganisaties aanpassingen in interne structuren en systemen te doen.
Medio mei 2025 komen de formats voor de kwaliteitsstatuten versie 4.0 beschikbaar in het portaal www.ggzkwaliteitsstatuut.nl. (opent in nieuw tabblad) Vanaf dat moment heb je 3,5 maand de tijd om het nieuwe format in te vullen, te registreren en zo nodig na controle aan te passen.
Tijdlijn implementatie LKS 4.0
31 januari 2025
Opname LKS 4.0 in het kwaliteitsregister.
Bekijk alvast het format (opent in nieuw tabblad) en start met de voorbereidingen.
15 mei 2025
Formats LKS 4.0 beschikbaar op ggzkwaliteitsstatuut.nl (opent in nieuw tabblad).
1 september 2025
Vanaf deze datum moet iedere zorgaanbieder over een goedgekeurd kwaliteitsstatuut versie 4.0 beschikken ten behoeve van de zorginkoop 2026.
1 januari 2026
Declaratie van zorg is mogelijk met een geldig kwaliteitsstatuut versie 3.0 tot en met uiterlijk 31 december 2025. Vanaf 1 januari 2026 vervalt de geldigheid van het kwaliteitsstatuut versie 3.0 en vervalt de ZPM veldafspraak Tijdelijke invulling regiebehandelaarschap.
Start op tijd met de voorbereidingen
In de tijdlijn zie je dat een ingevuld en goedgekeurd kwaliteitsstatuut 4.0 een voorwaarde is voor zowel contracteren als voor declareren vanaf 1 januari 2026. De tijd tussen het moment dat het LKS 4.0 format beschikbaar komt (15 mei 2025) en het contracteren voor 2026 is beperkt. Start daarom op korte termijn met de voorbereiding voor het invullen van het nieuwe format. Op basis van de formats in bijlage B (vrijgevestigden (opent in nieuw tabblad)) en bijlage D (instellingen (opent in nieuw tabblad)) van het LKS 4.0 kun je zien welke vragen je moet aanpassen. De antwoorden op vragen die in het format van LKS 4.0 ongewijzigd zijn ten opzichte van het format LKS 3.0, staan reeds ingevuld en hoef je niet opnieuw te beantwoorden. Je kunt de aanvullende en gewijzigde vragen snel invullen, zodra het format beschikbaar komt.
Wissel je van sectie? Let op: extra momenten in tijdlijn
Ga je over van sectie II naar III of omgekeerd? Wees er dan bewust van dat er, naast de data in de bovengenoemde tijdlijn, nog andere belangrijke data/momenten zijn. We doelen met name op de peildatum van 1 juli die geldt voor het vaststellen van de sectie die op jou van toepassing is.
Het Zorginstituut heeft op verzoek van partijen op 23 mei 2024 de structurele overgangsprocedure toegevoegd aan Bijlage C van het Landelijk Kwaliteitsstatuut. Deze wijziging is al van toepassing op LKS 3.0. Deze wijziging betreft de classificatie van zorgaanbieders binnen de ggz: zorgaanbieders in sectie III zijn een instelling, andere zorgaanbieders zijn gelijkgesteld aan een vrijgevestigde praktijk (sectie II). De wijziging is het gevolg van de vervanging van de Wtzi door de Wtza per 1 januari 2022. De structurele overgangsprocedure heeft impact op zorgaanbieders die mogelijk van sectie moeten wisselen, afhankelijk van hun AGB-code, Wtza-vergunning en het aantal zorgverleners in de Zvw/Wlz. Zorgaanbieders moeten jaarlijks op de peildatum van 1 juli toetsen of zij nog voldoen aan de voorwaarden van de betreffende sectie. Stel dit dus tijdig vast door te toetsen welke sectie op jouw als aanbieder van toepassing is. Bijlage C en de overgangsprocedure zijn integraal overgenomen in het LKS 4.0 dat nu is opgenomen in het register (opent in nieuw tabblad).

Helpdesk GGZ Kwaliteitsstatuut
Vragen over het LKS ggz of de implementatie ervan?
Neem contact op met de helpdesk via telefoonnummer 088 – 126 39 15 (maandag en donderdag van 10-12 uur en van 13-15 uur) of stuur een mail.
Wat de NVvP rond het LKS voor psychiaters doet
De Commissie Kwaliteit Zorg (CKZ), de Beroepsbelangen commissie (BBC) en het bestuur van de NVvP zetten zich in voor:
- Het leveren van input voor ontwikkeling van nieuwe LKS-versies, gebaseerd op ervaringen van leden.
- De communicatie over de wijzigingen en hun impact naar leden bij de komst van nieuwe versies.
Actueel
Het laatste nieuws

Nieuw LKS 4.0: Update jouw kwaliteitsstatuut op tijd
Nieuws –
Lever je verzekerde zorg in het kader van de Zorgverzekeringswet? Dan moet je uiterlijk 1 september 2025 beschikken over een…

Structurele overgangsprocedure toegevoegd aan LKS Bijlage C
Nieuws –
Het Zorginstituut heeft op 23 mei 2024 de structurele overgangsprocedure bij Bijlage C van het Landelijk Kwaliteitsstatuut toegevoegd. In de…
Uitgelicht
Kennisbank

Landelijk Kwaliteitsstatuut GGZ + Bijlagen
Reglement
Het Landelijk Kwaliteitsstatuut GGZ (LKS) beschrijft de normen waar een zorgaanbieder aan moet voldoen om de integrale zorg rond de…

Format Kwaliteitsstatuut ggz – instelling
Model
Dit format is een uitwerking van het Landelijk Kwaliteitsstatuut GGZ om de instelling te ondersteunen in het vormgeven van een…

Format Kwaliteitsstatuut ggz – vrijgevestigde
Model
Dit format is een uitwerking van het Landelijk Kwaliteitsstatuut GGZ om de vrijgevestigde psychiater te ondersteunen in het vormgeven van…
Veel gestelde vragen & Antwoorden
Om beter aan te sluiten bij het Zorgprestatiemodel en meer flexibiliteit te bieden in de invulling van regiebehandelaarschap.
De rol wordt flexibeler en afgestemd op de setting en zorgvraag, met een focus op indiceren en coördineren.
Het vraagt mogelijk aanpassingen in organisatorische processen en ICT-systemen om te voldoen aan nieuwe eisen.
Andere links naar relevante informatie
Contact
Algemene vragen over het Landelijk Kwaliteitsstatuut ggz kun je stellen aan NVvP beleidsadviseur Dianne van der Graaf, via d.vandergraaf@psychiatrie.nl (opent in nieuw tabblad).