Landelijk Kwaliteitsstatuut ggz
Het Landelijk Kwaliteitsstatuut ggz beschrijft welke kwaliteitsnormen je als (vrijgevestigde) zorgaanbieder toepast om goede zorg te bieden in de curatieve ggz. Het biedt helderheid over de rol van de regiebehandelaar en andere zorgverleners in het zorgproces. Ook worden er eisen gesteld voor leren en verbeteren in de zorg.
Het Landelijk Kwaliteitsstatuut ggz (LKS ggz) beschrijft wat zorgaanbieders moeten doen voor goede curatieve GGZ. Het biedt richtlijnen voor regiebehandelaren, bevordert samenwerking in multidisciplinaire teams en stimuleert zorgverleners om te reflecteren op verleende zorg en kennis uit te wisselen. Voor patiënten zorgt het LKS voor een transparant zorgproces met focus op herstel en cliëntgerichte zorg. Sinds 2017 moeten alle curatieve ggz-aanbieders een eigen kwaliteitsstatuut opstellen en publiceren.
Nieuwe LKS versie 4.0
De NVvP is nauw betrokken bij de ontwikkeling en implementatie van het LKS. Andere betrokken organisaties zijn: Zorginstituut Nederland, Zorgverzekeraars Nederland, V&VN, MIND en andere beroepsverenigingen. Momenteel is versie 3.0 van het LKS actief. Versie 4.0 is in een vergevorderd stadium. De belangrijkste wijzigingen daarin zijn:
- De categorie-indeling wordt vervangen door een opzet gebaseerd op de settings van het Zorgprestatiemodel.
- Het harde onderscheid tussen indicerend en coördinerend regiebehandelaarschap vervalt; de rollen worden flexibeler ingevuld.
- Elke regiebehandelaar neemt deel aan lerende netwerken, wat bijdraagt aan samen leren en verbeteren.
Belangrijke aandachtspunten rond de komst van LKS versie 4.0. zijn de implementatie van nieuwe rollen en de noodzaak om binnen zorgorganisaties aanpassingen in interne structuren en systemen te doen.
Helpdesk GGZ Kwaliteitsstatuut
Vragen over het LKS ggz of de implementatie ervan?
Neem contact op met de helpdesk via telefoonnummer 088 – 126 39 15 (maandag en donderdag van 10-12 uur en van 13-15 uur) of stuur een mail.
Wat de NVvP rond het LKS voor psychiaters doet
De Commissie Kwaliteit Zorg (CKZ), de Beroepsbelangen commissie (BBC) en het bestuur van de NVvP zetten zich in voor:
- Het leveren van input voor ontwikkeling van nieuwe LKS-versies, gebaseerd op ervaringen van leden.
- De communicatie over de wijzigingen en hun impact naar leden bij de komst van nieuwe versies.
Actueel
Het laatste nieuws
Structurele overgangsprocedure toegevoegd aan LKS Bijlage C
Nieuws –
Het Zorginstituut heeft op 23 mei 2024 de structurele overgangsprocedure bij Bijlage C van het Landelijk Kwaliteitsstatuut toegevoegd. In de…
Uitgelicht
Kennisbank
Landelijk Kwaliteitsstatuut GGZ + Bijlagen
Reglement
Het Landelijk Kwaliteitsstatuut GGZ (LKS) beschrijft de normen waar een zorgaanbieder aan moet voldoen om de integrale zorg rond de…
Format Kwaliteitsstatuut ggz – instelling
Model
Dit format is een uitwerking van het Landelijk Kwaliteitsstatuut GGZ om de instelling te ondersteunen in het vormgeven van een…
Format Kwaliteitsstatuut ggz – vrijgevestigde
Model
Dit format is een uitwerking van het Landelijk Kwaliteitsstatuut GGZ om de vrijgevestigde psychiater te ondersteunen in het vormgeven van…
Veel gestelde vragen & Antwoorden
Om beter aan te sluiten bij het Zorgprestatiemodel en meer flexibiliteit te bieden in de invulling van regiebehandelaarschap.
De rol wordt flexibeler en afgestemd op de setting en zorgvraag, met een focus op indiceren en coördineren.
Het vraagt mogelijk aanpassingen in organisatorische processen en ICT-systemen om te voldoen aan nieuwe eisen.
Andere links naar relevante informatie
Contact
Algemene vragen over het Landelijk Kwaliteitsstatuut ggz kun je stellen aan NVvP beleidsadviseur Dianne van der Graaf, via d.vandergraaf@psychiatrie.nl.