Zorgprestatiemodel
Sinds 2022 is het Zorgprestatiemodel de bekostigingssystematiek voor de ggz en de forensische zorg. Ook psychiaters declareren hun geleverde zorg op die manier. De NVvP was namens de beroepsgroep betrokken bij de ontwikkeling van het Zorgprestatiemodel en is dat nu ook voor het verder verbeteren ervan.
De uitgangspunten van het Zorgprestatiemodel (hierna: ZPM) zijn: duidelijke regels, herkenbare en controleerbare nota’s voor patiënten, sneller inzicht voor de zorgverzekeraars en kostendekkende tarieven voor aanbieders die in redelijkheid bepaald zijn. Een ander belangrijk onderdeel van het ZPM is zorgvraagtypering. Die brengt de zorgvraag van patiënten in kaart en helpt een verband te leggen tussen zorgvraag en inzet van zorg.
Discussie over Zorgvraagtypering
Op dit moment is de Zorgvraagtypering (hierna: ZVT) een belangrijk punt van aandacht. De afspraak was dat de DSM-classificatie op termijn vervangen zou worden door de ZVT, maar aan de daadwerkelijke ontwikkeling van de ZVT ligt een omvangrijke problematiek ten grondslag. Bijvoorbeeld: Meet de ZVT wat het beoogt te meten? Biedt de ZVT voldoende voorspellingskracht voor de verwachte kosten van een zorgvraag? Is hiernaar voldoende onderzoek gedaan? Gedurende het jaar 2024 is hier intensief over gesproken en grondig onderzoek naar gedaan. (Zelfstandig Gevestigde) Psychiaters vanuit de NVvP hebben in verschillende werkgroepen daaraan actief bijgedragen. Het laatste woord is hier nog niet over gezegd. Het brede belang van de ggz en forensische zorg staat in deze discussies altijd voorop. De NVvP voelt daarin een grote verantwoordelijkheid.
Alle informatie op één plek
Informatie over wat het ZPM is en voor jou als professional betekent, een ruim download-archief met officiële documenten over o.a. prestaties, tarieven, veldafspraken en zorgvraagtypering én toegankelijke patiënteninformatie; je vindt het allemaal op www.zorgprestatiemodel.nl.
Ggz-aanbieders kunnen voor alle regels m.b.t. correct declareren en registreren terecht op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit.
Hoe de NVvP bijdraagt aan het ZPM
Belangrijke actoren in het veld van de ggz en van de forensische zorg, die aan het bestaan van het ZPM hebben bijgedragen, onderhouden het model. Het gaat daarbij vooral om branche- en beroepsorganisaties. De NVvP, met de Beroepsbelangen Commissie (BBC) voorop, is daar één van. In periodieke overlegvormen van verschillende samenstelling, zitten al deze veldpartijen om de tafel om het model te herijken, te verbeteren of aan te scherpen. Ook (zelfstandig gevestigde) psychiaters leveren op deze wijze vanuit hun eigen praktijkkennis en kunde een actieve bijdrage aan het bekostigingssysteem. De verbeteringen aan het ZPM kunnen inhoudelijk of modelmatig zijn, maar kunnen ook betrekking hebben op de kostendekkendheid van de tarieven. Tegelijkertijd is er veel aandacht voor het beperken van de administratieve lasten van het model; een belangrijk speerpunt van de nieuwe minister, maar ook in het Integraal Zorgakkoord.
Uitgelicht
Het laatste nieuws
NZa moet de vergoeding voor indirecte tijd verbeteren
Nieuws –
De NVvP is verheugd na de uitspraak van het College van Beroep voor bedrijfsleven CBb op 22 augustus. De NVvP…
Contact
Heb je een vraag over het Zorgprestatiemodel? Mail dan naar onze medewerker via t.tenbroek@psychiatrie.nl
Let op: patiënten die een vraag hebben over hun factuur kunnen het beste de NZa-website bezoeken of contact opnemen met hun eigen zorgverzekeraar of zorgaanbieder.