Ga naar de inhoud

Bij- en nascholing

Deskundigheidsbevordering is een onderdeel van je herregistratie als psychiater. Eén van de eisen is dat je per 5 jaar minimaal 200 uur (punten) aan geaccrediteerde bij- en nascholing moet hebben gevolgd. Op verschillende manieren kun je deze punten behalen. Accreditatie van scholing voor psychiaters wordt door de NVvP toegekend. 

Geaccrediteerde scholing volgen 

In de PE-online scholingsagenda staat een overzicht met alle geaccrediteerde bij- en nascholing (of nog in aanvraag) die voor psychiaters beschikbaar is. Per item staat aangegeven welke CanMEDS- competenties je met die scholing kunt verbeteren en hoeveel accreditatiepunten je na afloop ontvangt.

Nederlandse geaccrediteerde scholingen komen automatisch in je persoonlijk GAIA-dossier wanneer de aanbieder van de scholing jouw aanwezigheid doorgeeft. Andere deskundigheidsbevordering en buitenlandse scholing kun je zélf toevoegen. Voor herregistratie kun je jouw GAIA-dossier rechtstreeks aanbieden bij de RGS

Download de GAIA-app

Je kun ook de PE-online app downloaden om je GAIA-dossier nog gemakkelijker bij te houden. In de app kun je eenvoudig gevolgde scholing toevoegen en cursussen vinden. Met de app heb je altijd het meest complete scholingsaanbod bij de hand en zie je in één oogopslag hoe je ervoor staat.

Je kan als psychiater ook accreditatiepunten behalen buiten je eigen vakgebied, in het buitenland, of via individuele deskundigheidsbevorderende activiteiten: 

Per herregistratieperiode (5 jaar) kun je als psychiater maximaal 50 accreditatiepunten (van de benodigde 200) buiten het eigen vakgebied halen. De aanbieder van de scholing schrijft de accreditatiepunten bij in je persoonlijk dossier onder de noemer: ‘Geaccrediteerde nascholing op het vakgebied van een ander specialisme’. Meer informatie vind je op de KNMG website.

Buitenlandse scholing wordt alléén geaccrediteerd, wanneer een door de NVvP erkende zustervereniging of een door de erkende zustervereniging bevoegde organisatie accreditatie heeft verleend. De NVvP stelt een zo volledig mogelijke lijst met erkende en bevoegde buitenlandse organisaties beschikbaar. Je blijft echter zélf verantwoordelijk om te achterhalen of een bijeenkomst of congres geaccrediteerd wordt door een zustervereniging of een erkende organisatie. Met een bewijs van deelname toon je aan dat accreditatie is verleend, waarbij geldt dat 1 uur gevolgde scholing 1 accreditatiepunt oplevert, met een maximum van 6 punten per dag en 24 punten per scholing. Deze punten kun je zelf bijschrijven in je GAIA-dossier door het bewijs van deelname te uploaden.  

Het is mogelijk om individuele bij- en nascholing geaccrediteerd te krijgen. Denk aan het volgen van e-learning, schrijven van een PubMed publicatie, geven van een voordracht, een eigen promotie of deelname aan een richtlijncommissie. Alle erkende individuele bij- en scholingsactiviteiten zijn te vinden in het document overige deskundigheidsbevorderende activiteiten (onder punt 3). De NVvP neemt geen individuele aanvragen van psychiaters in behandeling. Dit betekent dat je altijd goed moet kijken of een individueel scholingsbijeenkomst geaccrediteerd is door de NVvP.  

Wat de NVvP op bij- en nascholingsgebied doet 

De Accreditatiecommissie Bij- en Nascholing (ABNA) van de NVvP zet zich in voor hoogwaardige bij- en nascholing, waarmee psychiaters hun kennis en vaardigheden op peil kunnen houden. De ABNA:

Word accrediteur! 

Wij streven naar een uitgebreid en gedifferentieerd aanbod van bij- en nascholing van hoge kwaliteit voor onze beroepsgroep. Om de jaarlijks honderden accreditatie-aanvragen goed te kunnen boordelen, heeft de NVvP voldoende accrediteurs nodig. Jij kunt ons helpen! Per accreditatie ontvang je een vergoeding.

Veelgestelde vragen 

Deze kun je terugvinden in GAIA (= Gemeenschappelijke Accreditatie Internet Applicatie). Als specialist kun je in GAIA een persoonlijk dossier activeren. Al je deskundigheidsbevordering staat er overzichtelijk en digitaal bij elkaar. 

Nee, je krijgt alleen punten voor scholing die door de NVvP is geaccrediteerd. De NVvP neemt geen individuele accreditatieaanvragen van psychiaters in behandeling.

Ja, maar alléén als deze nascholing geaccrediteerd is door een zustervereniging (zie lijst buitenlandse organisaties) van de NVvP. Een bewijs van deelname moet aantonen dat accreditatie is verleend. Je uploadt dit bewijs in je GAIA-dossier. Ten tijde van je herregistratie worden deze punten door de RGS toegekend aan je dossier. Indien je hulp nodig hebt met het indienen van het bewijs van deelname, kun je contact opnemen met GAIA via tel. 088 – 440 43 70, of gaia@fed.knmg.nl

Vragen over niet toegevoegde nascholingspunten aan je persoonlijke GAIA-dossier kun je stellen aan de aanbieder van de betreffende bij- en nascholing. 

Ja, je kunt het programma van de nascholing, inclusief een bewijs van deelname, sturen naar accreditatie@psychiatrie.nl. NVvP accrediteurs zullen deze beoordelen op wetenschappelijke relevantie en aan je terugkoppelen of het geaccrediteerd wordt. Je kunt vervolgens zelf de punten invoeren in je GAIA-dossier. 

Nee, voor lidmaatschap van een NVvP commissie krijg je geen accreditatiepunten.  

Je kunt alleen accreditatiepunten krijgen voor deelname aan de Algemene Ledenvergadering mét een wetenschappelijk geagendeerd onderdeel. Belangrijk is dat de desbetreffende afdeling accreditatie heeft aangevraagd.  

Wij raden je aan om eerst alle nascholingspunten goed te controleren. Mogelijk heb je nog individuele deskundigheidsbevorderende activiteiten gedaan waarvoor je accreditatiepunten kunt krijgen? Mocht dit niet het geval zijn, dan neem je contact op met de RGS van de KNMG via tel. 088-440 43 00, of rgs@fed.knmg.nl 

Ja, voor het geven van een voordracht kun je accreditatiepunten ontvangen. Voordrachten worden uitsluitend geaccrediteerd als deze worden gehouden tijdens een bijeenkomst die is geaccrediteerd door de wetenschappelijke vereniging van een specialisme met een registratie bij de RGS.  

Als je zowel deelnemer aan als spreker op een bijeenkomst is, tellen zowel de accreditatiepunten als deelnemer, als de accreditatiepunten als spreker. 

Je kunt deze zelf toevoegen in GAIA middels het toevoegen een elektronische scan van het programma van de nascholing, waaruit blijkt waar (locatie) en wanneer (datum) de voordracht gehouden is. Ook moet je kunnen aantonen dat de voordracht heeft plaatsgevonden tijdens een geaccrediteerde bijeenkomst. Voor een Nederlandse bijeenkomst is het in dit verband voldoende om het GAIA ID-nummer (identificatienummer) van de nascholing in GAIA te vermelden. Deze kun je opvragen bij de aanbieder van de nascholing. 

Nee helaas, je ontvangt alleen punten wanneer je auteur bent van een wetenschappelijk artikel dat gepubliceerd is in PubMed.  

Supervisie behoort niet tot een geaccrediteerde nascholing danwel deskundigheidsbevorderende activiteit en levert dan ook geen accreditatiepunten op. 

Ja, via de FMS kun je accreditatie aanvragen voor intervisie. Om daarvoor in aanmerking te komen, dienen zowel de begeleider als het intervisietraject te voldoen aan een aantal voorwaarden. Deze zijn te vinden in de regeling Begeleide intervisie voor medisch specialisten.  

Klik hier voor alle informatie over accreditatie voor aanbieders van bij- en nascholing voor psychiaters.  

Contact 

Voor contact met een NVvP-medewerker over accreditatie, mail je naar: accreditatie@psychiatrie.nl. Vragen over GAIA stel je aan de KNMG via tel. 088-440 43 00 of rgs@fed.knmg.nl. Of bekijk de ‘Veelgestelde vragen over GAIA‘.