Medicijntekorten
Medicijntekorten zijn een groeiend probleem dat de zorg voor patiënten kan belemmeren. Ook als psychiater betekent dit dat je vaker moet zoeken naar alternatieven om de zorg te waarborgen. Dit dossier biedt actuele inzichten en handvatten om je te helpen bij het omgaan met medicijntekorten.
Tekorten kunnen ontstaan door problemen met grondstoffen, productie, of distributie en worden verergerd door het preferentiebeleid. Dat kan leiden tot domino-effecten wanneer alternatieven niet beschikbaar zijn. Medicijntekorten zijn wereldwijd een steeds groter probleem en treffen ook Nederland.
Daar vind je een actueel overzicht van medicijntekorten in Nederland en oplossingen.
Medicijntekorten raken psychiaters direct, omdat het voor sommige patiënten niet lukt om passende medicatie te vinden of omdat alternatieven mogelijk minder effectief zijn. Patiënten ervaren hierdoor onzekerheid en kunnen te maken krijgen met verergering van klachten. Voor psychiatrische patiënten kan het noodgedwongen wisselen van medicatie extra belastend zijn, omdat velen al diverse behandelingen hebben geprobeerd voordat ze stabiel waren.
Kritieke geneesmiddelen
De Nederlandse lijst van kritieke geneesmiddelen is bedoeld om inzicht te bieden in geneesmiddelen die het meest kritiek lijken te zijn wanneer de beschikbaarheid ervan in het geding komt. Deze medicijnen zijn essentieel om de continuïteit van zorg te kunnen waarborgen. De lijst, een voor volwassenen en een voor kinderen, is opgesteld door het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG). De NVvP heeft hier via de Federatie Medisch Specialisten (FMS) input op gegeven. Het geneesmiddelenoverzicht ondersteunt het ministerie van VWS en zorginstellingen bij het prioriteren van beleid en maatregelen tegen medicijntekorten.
- Bekijk hier de lijst volwassenen (zorgverlenersversie)
- Bekijk hier de lijst kinderen (patiëntenversie)
Bekijk ook de rapportage met toelichting bij de lijsten.
Hoewel de lijst inzicht geeft in kwetsbare medicijnen en periodiek wordt herzien, biedt het geen garantie tegen toekomstige tekorten, vervangt het geen behandelrichtlijnen, en is het niet bedoeld voor prijsbeleid. Samenwerking met beroepsverenigingen en apothekers is noodzakelijk om de zorgcontinuïteit in tijden van schaarste te ondersteunen.
Wat doet de NVvP rond medicijntekorten voor psychiaters?
- De Commissie Medicatiebeleid van de NVvP werkt samen met de FMS en het LCG om input te leveren voor de lijst van kritieke geneesmiddelen.
- We informeren psychiaters over ontwikkelingen rond medicijntekorten en alternatieve behandelingen.
- We overleggen met apothekers en zorginstanties/ziekenhuisnetwerken om alternatieven voor schaarse medicijnen te vinden.
Actueel
Het laatste nieuws
Terugkoppeling webinar: Ontwikkelingen rondom het olanzapine depot
Nieuws –
Afgelopen maand organiseerde de Commissie Acute Tekorten Geneesmiddelen (onderdeel van het LCG; Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen) een webinar over de recente…
Uitspraak Raad van State over tekortenbesluiten
Nieuws –
De Raad van State heeft op 20 november uitspraak gedaan over tekortenbesluiten genomen door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)….
Aanpak geneesmiddelentekort
Nieuws –
Op 7 oktober debatteert de Tweede Kamer over de initiatiefnota van het CDA-Kamerlid Krul Geneesmiddelen weer binnen bereik, waarin de…
Veelgestelde vragen & antwoorden
De NVvP monitort samen met LCG en apothekers tekorten en publiceert updates en adviezen over medicatietekorten voor leden.
In samenwerking met het LCG biedt de NVvP adviezen over mogelijke alternatieven en passende behandeling.
De lijst is dynamisch en wordt regelmatig herzien op basis van nieuwe inzichten en beschikbaarheid.
Contact
Met vragen over medicijntekorten in de psychiatrie kun je terecht bij NVvP beleidsadviseur Dianne van der Graaf, via d.vandergraaf@psychiatrie.nl.