Nieuws -
Oproep aan de Haagse politiek: ondersteun ons in de missie voor een mentaal gezonder Nederland
Deze ochtend gingen het ‘ggz-kwartet’ – Simone Melis namens MIND, Rudolf Ponds van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), Jeroen Pepers en Ruth Peetoom vanuit de Nederlandse ggz en Niels Mulder en Maarten Oosterkamp namens de NVvP op missie naar de Tweede Kamer der Staten-Generaal.
We spraken met Kamerleden en beleidsondersteuners over het belang van Netwerkzorg om de ggz in de toekomst toegankelijk te houden voor mensen die psychische of mentale zorg en ondersteuning nodig hebben. De belangrijkste knelpunten en oplossingen zijn vastgelegd in een brief, die vanochtend werd overhandigd aan de Kamerleden Jacqueline van den Hil, Jochem Vrugt, Pieter van Andel, Rebekka Zuijderduijn-van Munster, Yorinde Vijverberg, Nele Smeets, Mayte Garcia Faria Delgado en Patrick Crijns. De brief is ook verstuurd naar de Vaste Kamercommissie voor VWS.
Wat is er nodig om Nederland mentaal gezonder te krijgen in 2035?
- Ondersteuning en zorg die meebewegen: Investeer in mentale gezondheid en welzijn om wachttijden te bestrijden. Geef de sector financiële- en regelruimte om Mentale Gezondheidscentra en andere vormen van lokale en regionale samenwerking tussen sociaal domein, informele steun en zorg, ervaringsdeskundigen en formele zorg te versterken.
- Flexibele organisatie en financiering: De complexe cruciale ggz moet toegankelijk blijven. Overweeg op termijn beschikbaarheidsfinanciering en begin bij de cruciale zorg.
- Voldoende beschikbare menskracht: geef de zorgprofessionals meer autonomie en verminder de regeldruk. Versnel de inzet van AI om administratieve druk te verminderen
- Goede kwaliteit, kennis en data in de ggz: we nemen zelf actie om dit te verbeteren maar de politiek en financiers kunnen dit ondersteunen. Roep financiers in het stelsel op om transparantie over kwaliteit en kennisdelen aan te jagen.
‘Het Verkennend Gesprek’
Anneloes Van den Broek en Margot Metz PhD vanuit GGz Breburg deelden ervaringen en aandachtspunten over Netwerkzorg vanuit de praktijk. Een mooi en succesvol voorbeeld is ‘Het Verkennend Gesprek’. Een open gesprek tussen de persoon die hulp nodig heeft, de naasten (familie/vrienden), professionals uit de ggz, het sociaal domein en ervaringsdeskundigen. De gesprekspartners verkennen oplossingsrichtingen en maken afspraken over de uitvoering ervan. Het perspectief van persoon (en naasten, van de professionals en ervaringsdeskundigheid zijn daarbij van gelijke waarde. Doel is om mensen op die manier sneller op de juiste plek te helpen.
Met het oog op het commissiedebat GGZ en suïcidepreventie op 15 april vraagt de NVvP in een tweede brief aan VWS specifiek aandacht voor het belang van bemoeizorg.

Bekijk ook