Afdelingen en platforms
De NVvP biedt verschillende afdelingen en platforms die zich richten op diverse aspecten van de psychiatrie en het vakgebied. Deze afdelingen en platforms zijn bedoeld om jou als psychiater specifieke ondersteuning te bieden, kennis te delen en te netwerken binnen het vakgebied.
Maak kennis met de afdelingen en platforms. Is er een NVvP groep die past bij jouw interesse? Klik op de link en lees meer over deze groep en hoe je je aansluit.
Afdelingen
Het bevorderen en bestendigen van de kennis, de kunde en de belangen van de ziekenhuispsychiater, als zijnde dé specialist in hoog-specialistische integrale ziekenhuiszorg, die volgens het biopsychosociaal model zorg levert teneinde deze somatische en psychiatrische zorg voor patiënten met psychiatrische ziekten in het ziekenhuis te verbeteren. Dat is waar de afdeling Consultatieve- en Ziekenhuispsychiatrie (CZP) voor staat.
Alle patiënten die voldoen aan EPA-criteria krijgen evidence based behandelingen en alle richtlijnconforme interventies, met aandacht voor alle levensgebieden en intensieve samenwerking met het sociaal domein.
Het vormen van een netwerk van psychiaters werkzaam in de forensische psychiatrie waarbij kennisdeling, consultatie en ontwikkeling centraal staan. Dit zowel intern gericht (binnen de afdeling) als extern gericht (richting bestuur NVvP, politiek en andere organisaties).
Waar wij voor staan:
- Organiseren van specifieke deskundigheidsbevordering en kennisuitwisseling voor de functie van Geneesheer-Directeur.
- Verbeteren van de algemene kwaliteit van zorg.
- Verbeteren en standaardiseren van de invulling, ondersteuning en positionering van de functie van Geneesheer-Directeur.
- Bieden van een collegiaal netwerk.
Waar wij voor staan:
- Verbinding tussen kinder- en jeugdpsychiaters.
- Aandacht voor kinder- en jeugdpsychiatrische onderwerpen binnen de vereniging.
- Vertegenwoordiging van de beroepsgroep in landelijke gremia zoals de Samenwerkende Beroepsorganisaties Jeugd (SBJ), de hervormingsagenda, netwerken.
- Ophalen, formuleren en agenderen van voor de beroepsgroep belangrijke onderwerpen.
Wij zijn NVvP JONG. Wij zijn AIOS, arts-assistenten psychiatrie. Als psychiaters van de toekomst houden wij ons bezig met vertegenwoordiging en belangenbehartiging van alle AIOS Psychiatrie in Nederland. Bovenop onze eigen activiteiten hebben we binnen de NVvP inspraak in en betrokkenheid bij tal van werkgroepen en commissies.
Waar wij voor staan:
- Stimuleren van AIOS en psychiaters tot het behalen van het profiel ouderenpsychiater.
- Een belangenbehartiging naar politiek en maatschappij én binnen de NVvP.
- Het opkomen voor de beroepsmatige belangen van de ouderenpsychiaters.
- Versterken van de positie van de ouderenpsychiater in Nederland.
Psychotherapie is een essentieel onderdeel van de werkzaamheden van de psychiater. De Afdeling Psychotherapie staat ervoor dat psychiaters psychotherapie (in engere zin) kunnen uitvoeren, nu en in de toekomst, zowel in de vrijgevestigde setting als in GGZ-instellingen. We streven naar meer zichtbaarheid van psychotherapie door psychiaters.
Waar wij voor staan:
- Stimuleren van kennis en wetenschappelijk onderzoek m.b.t. transculturele psychiatrie.
- Bevorderen van goede cultuur- en context-sensitieve zorg binnen de GGZ in Nederland.
- Signaleren en adresseren van obstakels in de toegang tot en continuïteit van zorg voor migranten,
asielzoekers, vluchtelingen en ongedocumenteerden.
Waar wij voor staan:
- Innovatie & Leiderschap:
We snijden maatschappelijke thema’s aan, vernieuwen onderwijs en ontwikkelen richtlijnen om de kwaliteit van de verslavingspsychiatrie te verbeteren. - Deskundigheid & Onderzoek:
We bieden advies en sturen de richting van onderzoek en beleidsvorming. - Samen tegen Stigma:
Door samenwerking en consensusvorming werken we aan het verminderen van stigma in de verslavingszorg.
De afdeling ZGP wil de unieke positie van de ZGP zichtbaar maken bij vakgenoten en daarbuiten. Het wil de krachten en mogelijkheden van de ZGP benadrukken in het gevarieerde GGZ-veld.
Platforms
Het platform Deep Brain Stimulation (DBS) staat voor het bevorderen van toepassing van diepe hersenstimulatie in de psychiatrie en het uitwisselen van kennis en expertise op het gebied van DBS onder psychiaters.
Nieuw initiatief van een netwerk van psychiaters die elkaar ondersteunen in de kennismaking met, de ontwikkeling en de implementatie van (nieuwe) digitale technologieën in de GGZ.
Wij geven advies aan verschillende gremia en het bestuur van de NVvP aangaande vraagstukken die betrekking hebben op digitale transformatie. Ook bouwen we een netwerk op met andere relevante gremia, zoals Digizo en KNMG.
Waar wij voor staan:
- Vergroten van aandacht voor de positie van mensen uit de regenbooggemeenschap met bewustzijn van de rol van de psychiatrie in de geschiedenis.
- Bevorderen van kennis onder psychiaters (in opleiding) over de mentale gezondheid van lhbt+ mensen.
- Verbeteren van vaardigheden die bijdragen aan lhbt+ sensitieve zorg.
Het platform is opgericht om de discussie over de mogelijke toepassingen van psychedelica in de psychiatrie een plek te geven binnen de NVvP.
Er is momenteel nog veel onduidelijk over de effectiviteit, indicaties, veiligheid en erkenning van psychedelische therapie. Het platform wil bijdragen aan de ontwikkeling en het delen van kennis over deze zaken.
Het Platform Psychiatrie en Filosofie stelt zich ten doel de ontwikkeling van psychiatrie en filosofie te bevorderen.
Het platform Psychiatrie en Recht stelt zich ten doel de ontwikkeling van psychiatrie en recht te bevorderen. Het platform houdt zich bezig met:
- Het organiseren van bij- en nascholingsactiviteiten en het stimuleren daarvan.
- Het organiseren van en deelnemen aan bijeenkomsten en symposia inzake onderzoeks-, behandel- en beleidsaangelegenheden.
- Het bevorderen van een doelmatige samenwerking tussen allen, die op genoemd deelterrein de verdere ontwikkeling kunnen bevorderen.
Waar wij voor staan:
- Verbinden van psychiaters met een grote affiniteit voor en die werken met patiënten met een verstandelijke beperking én psychiatrische problematiek.
- Bevorderen van kennis over zowel psychiatrie als verstandelijke beperking.
- Vergroten van de aandacht voor ongeveer 40% patiënten met zwakbegaafdheid of LVB in de GGZ.
De doelen van het platform Religie, Spiritualiteit en Zingeving zijn:
- het stimuleren van onderzoek naar religie, spiritualiteit en zingeving in de psychiatrie, en het toepassen van de aldus verworven kennis in de klinische praktijk;
- het bevorderen van interdisciplinaire samenwerking;
- het organiseren van en deelnemen aan conferenties in nationaal en internationaal verband;
- het bevorderen van scholing in de opleiding tot psychiater;
- het bevorderen van bij- en nascholing;
- het bevorderen van het publieke debat aangaande religie, spiritualiteit en zingeving in de geestelijke gezondheidszorg.
Het platform Somatiek en Psychiatrie adviseert het NVvP bestuur over dit onderwerp, met als voornaamste doel de integrale zorg voor mensen met zowel lichamelijke als psychische problemen te bevorderen.
Expertise op het gebied van Spoedeisende en Sociale Psychiatrie, zowel inhoudelijk als beleidsmatig.
Dit platform heeft als doel ECT behandelingen in Nederland verder te ontwikkelen. Platform WEN is een netwerk van psychiaters die ECT behandeling uitvoeren. Binnen het platform wordt kennis gedeeld via (half)jaarlijkse bijeenkomsten.
Het platform zet zich in om psychiaters (in opleiding) met interesse en expertise in psychiatrische stoornissen rondom de zwangerschap met elkaar te verbinden. Vanuit het platform kunnen collega’s binnen dit aandachtsgebied kennis uitwisselen, samenwerken in klinische en wetenschappelijke ontwikkelingen, en bijdragen aan onderwijs en opleiding.