Commissies en werkgroepen
Het verenigingsbestuur laat zich adviseren door (strategische) commissies op het gebied van belangenbehartiging en positionering, kwaliteit van zorg, wetenschap en opleiding. Daarnaast kent de vereniging een aantal (tijdelijke) werkgroepen die zich met een specifiek onderwerp bezighouden.
Belangenbehartiging en positionering
De Beroepsbelangencommissie (BBC) is de strategische commissie die het bestuur adviseert over onderwerpen die belangrijk zijn voor de positionering van de psychiatrie en de psychiater, en de collectieve (vakinhoudelijke) belangen van de beroepsgroep. De commissie richt zich onder andere op taakherschikking in de ggz, de positie van de psychiater en de bredere beleidsagenda. Lopende dossiers zijn o.a. het Zorgprestatiemodel, cruciale zorg, het medisch beroepsgeheim en de cao-ggz.
Eén van de leden van de BBC neemt deel aan de Raad Beroepsbelangen van de Federatie Medisch Specialisten.
De Commissie Wet- en Regelgeving (CWER) adviseert het bestuur over wet- en regelgeving die relevant is voor de psychiatrische zorg en het werk van de psychiater, zowel op civiel- als strafrechtelijk gebied. De CWER richt zich onder meer op de Wet verplichte ggz en het medisch beroepsgeheim.
Kwaliteit van zorg
De Commissie Kwaliteitszorg (CKZ) adviseert het bestuur over alles wat te maken heeft met kwaliteit van zorg. Dit houdt in toegankelijke, veilige en hoogwaardige zorg. De commissie werkt aan beleid voor kwaliteitsinstrumenten, toetsing en optimaal functioneren. Lopende dossiers zijn onder andere . richtlijnen en zorgstandaarden en het Landelijk Kwaliteitsstatuut.
Eén van de leden van de CKZ neemt deel aan de Raad Kwaliteit van de Federatie Medisch Specialisten.
De Commissie Kwaliteitsvisitatie (CKV) speelt een sleutelrol in het adviseren over en verder ontwikkelen van de kwaliteitsvisitatie. In 2023 organiseerde de vereniging, samen met de CKV, visitaties voor meer dan 600 psychiaters. De getrainde leden (visiteurs) die deze visitaties uitvoeren, vormen samen het ‘Forum Visitatorum’ van de NVvP.
De Commissie Medicatiebeleid ontwikkelt en stimuleert beleid rondom medicatie en adviseert het bestuur over belangrijke (politieke) kwesties in dit veld. De commissie houdt zich bezig met onderwerpen zoals medicijntekorten, het afbouwen van medicatie en de introductie van nieuwe medicijnen.
De Commissie Euthanasie richt zich op strategische kwesties rondom euthanasie bij psychisch lijden en adviseert het bestuur. De commissie verbindt verschillende initiatieven op dit gebied in Nederland en onderhoudt relevante contacten. Namens de NVvP delen woordvoerders vanuit de commissie hun kennis en expertise in de publieke sfeer (zoals de media en politiek). Ook zijn commissieleden betrokken bij de update van de richtlijn ‘Levensbeëindiging op verzoek bij patiënten met een psychische stoornis’.
Wetenschap
De Commissie Wetenschappelijke Activiteiten (CWA) stimuleert het wetenschappelijke klimaat binnen de psychiatrie in Nederland. Een van de belangrijke taken van de CWA is de inhoudelijke organisatie van het jaarlijkse Voorjaarscongres. Daarnaast zet de commissie zich in voor het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek en het vergroten van de kennis over en interpretatie van recente wetenschappelijke bevindingen onder de leden. Lopende dossiers zijn onder andere de Kennisagenda Zorgevaluatie en de Wetenschapsagenda.
Eén van de leden van de CWA neemt deel aan de Raad Wetenschap en Innovatie van de Federatie Medisch Specialisten.
Opleiding
Het Concilium is de strategische commissie van opleiders en aios die het bestuur adviseert over de opleiding tot psychiater. De commissie richt zich op het ontwikkelen van beleid rondom de inhoud van de opleiding en de voorwaarden voor een succesvolle uitvoering. Onderwerpen zoals opleidingscapaciteit, de verdeling van aios-instroom, landelijk psychiatrieonderwijs, de flexibiliteit van de opleidingsduur en het digitaal portfolio komen hierbij aan bod. Twee keer per jaar worden de besproken thema’s gedeeld met alle opleiders in het ‘Forum Educatorum’.
Eén van de leden van het Concilium neemt deel aan de Raad Opleiding van de Federatie Medisch Specialisten.
De Accreditatiecommissie Bij- en Nascholing (ABNA) coördineert en bewaakt de kwaliteit van bij- en nascholing, onder andere door het verwerken van accreditatieaanvragen. Samen met het Accreditatie Overleg (AO) van de KNMG werkt de ABNA aan de harmonisatie van regels en uitvoering, waaronder de accreditatie van buitenlandse bij- en nascholing.
Werkgroepen
De NVvP zet zich in voor een duurzame mentale gezondheidszorg en wil de kennis hierover binnen de beroepsgroep vergroten. Om psychiaters te ondersteunen in hun bijdrage aan een groenere en betere toekomst, is de werkgroep Groene Psychiatrie opgericht. Deze werkgroep heeft als doel de missie van de NVvP op het gebied van Groene Psychiatrie te bevorderen.
Het verenigingsbestuur heeft een werkgroep seksuele- en genderdiversiteit opgericht met de volgende doelstellingen: 1. het vergroten van kennis over en bewustwording van de pijnlijke geschiedenis van de psychiatrie op het gebied van seksuele- en genderdiversiteit, 2. het adviseren van het bestuur over manieren om deze geschiedenis te erkennen, en 3. het ontwikkelen van een toekomstgerichte visie op gender- en seksuele diversiteit, met concrete handvatten voor zorg, onderwijs, onderzoek en beleid.