Ga naar de inhoud

Groene psychiatrie

De NVvP zet zich in voor een duurzame mentale gezondheidszorg en wil de kennis in de beroepsgroep daarover vergroten. Om jou te helpen om in je werk als psychiater een bijdrage te leveren aan een groenere en betere toekomst, is de Werkgroep Groene Psychiatrie opgericht.  

Klimaatcrisis en psychiatrie 

In 2022 heeft de NVvP zich met het tekenen van de Green Deal 3.0 gecommitteerd aan het “verlagen van CO2-uitstoot, met als doel 30% CO2-reductie in 2026 en klimaatneutraal in 2050 voor vastgoed en vervoer.” De NVvP erkent dat de verergerde klimaatcrisis ernstige gevolgen heeft. Het veroorzaakt niet alleen fysieke stress door de rechtstreekse gevolgen van klimaatverandering, maar vergroot ook het risico op psychiatrische stoornissen, waaronder angst, depressie en psychose. Deze problemen zullen naar verwachting verder toenemen, maar ook moeilijker behandelbaar worden. De gevolgen van de klimaatcrisis zullen daarnaast extra hard aankomen bij mensen die al kwetsbaar zijn, onder wie veel van onze patiënten. De toenemende vraag naar psychiatrische zorg boven op de bestaande druk in de GGZ komen, waar personeelstekorten en wachtlijsten grote uitdagingen vormen. 

Actie voor een duurzamere toekomst

Om deze gevolgen een halt toe te roepen is actie op individueel, institutioneel en nationaal niveau essentieel. In een eerste product, de Handreiking Groene Psychiatrie (zie in de kennisbank hieronder), gaat de werkgroep in op verschillende thema’s waar psychiaters en de NVvP invloed kunnen uitoefenen en biedt de werkgroep psychiaters ondersteuning in hun bijdrage aan duurzaamheid. Na het opleveren van de handreiking geeft de werkgroep op dit moment invulling aan enkele voornemens die de NVvP heeft gesteld, bijvoorbeeld duurzaamheid als criterium opnemen in richtlijnen, onderwijs voor AIOS en bij- en nascholingen. 

Uitgelicht

Kennisbank

Handreiking Groene Psychiatrie

Handreiking

Deze handreiking bevat adviezen en tips om psychiaters te helpen in hun werk een positieve bijdrage te leveren voor een…

Wat de Werkgroep Groene Psychiatrie doet 

Hoe je als psychiater kan bijdragen  

“Begin, doe, motiveer en stimuleer verandering!”. Je kan vandaag nog aan de slag met onze adviezen en tips voor een duurzamere praktijkvoering uit de handreiking,   

Handige links

Relevante artikelen 

Contact  

Heb je vragen aan de Werkgroep Groene Psychiatrie? Mail met psychiater Jurjen Luykx, voorzitter Werkgroep Groene Psychiatrie, via j.luykx@umcutrecht.nl.