Ga naar de inhoud

Opleidingsplan

Met het landelijk opleidingsplan De Psychiater word je als aios opgeleid tot een medisch bekwame, sociaal-maatschappelijk betrokken en toekomstgerichte professional. Veranderingen in de zorg en nieuwe inzichten over leren en ontwikkelen vragen steeds om evaluatie en doorontwikkeling van de opleiding in samenwerking met aios en opleiders. 

Omslag Opleidingsplan De Psychiater

Sinds 2020 worden aios psychiatrie opgeleid volgens het landelijk opleidingsplan De Psychiater. Het plan beschrijft de structuur en inhoud van de specialistische vervolgopleiding tot psychiater en vormt, samen met het regionale/lokale plan van de opleidingsinstelling, de basis voor het individuele opleidingsplan van de aios.  

De belangrijkste kenmerken van de opleiding

Je wordt opgeleid tot psychiater met kennis van en ervaring in levenslooppsychiatrie. Je volgt stages in de kinder- en jeugd- (0-23 jaar), volwassenen- (16-65 jaar) en ouderenpsychiatrie (60+). De overlap in leeftijdsgebieden geeft het belang aan van kennis van de transitiepsychiatrie (adolescentie/vroege volwassenheid) en vervroegde veroudering. 

Je kunt je gedurende een periode van 18 maanden profileren in de levensfasecontexten ‘kinder- en jeugd’, of ‘ouderen’, in een aangeboden of zelfgekozen vakinhoudelijk of vakoverstijgend onderwerp, of in een specifieke behandelcontext.

Je kunt je specialiseren binnen het profiel kinder- en jeugdpsychiatrie of ouderenpsychiatrie. Hieraan wordt een ‘interne aantekening profiel’ verbonden waarmee je na de opleiding kunt aantonen dat je daarin extra bekwaam bent.    

Je werkt als aios vanaf de aanvang van de opleiding ten minste 2 jaar aaneengesloten in één opleidingsinstelling of opleidingsnetwerk waaraan de oordelend opleider is verbonden.  
Je werkt als aios zowel een ggz-instelling als in een algemeen of academisch ziekenhuis.

Je opleiding is activiteitgericht; entrustable professional activities (EPA’s= kenmerkende professionele activiteiten die het dagelijks werk van een psychiater vormen) en de ontwikkeling in bekwaamheidsniveaus vormen het uitgangspunt voor je opleiding.   

Je opleiding kent leerlijnen ingericht rond drie dimensies in het handelen van de psychiater: de psychiater als medisch expert, de betrokkenheid van de psychiater in het sociaal-maatschappelijk domein en de psychiater als professional. 

In je opleiding zijn maatschappelijke opdrachten opgenomen. Bekijk een korte video met toelichting daarover van opleider Gerrit Glas:

Thema’s zoals ‘gendersensitieve zorg’, ‘kwetsbare ouderen’, ‘medisch leiderschap’ en ‘doelmatigheid’, hebben een herkenbare plaats in je opleiding. Je verwerft basiskennis en -competenties in deze thema’s en onderwerpen door werkplekleren, cursorisch onderwijs en discipline-overstijgend onderwijs. 

Je neemt als aios de regie in je eigen opleiding; de opleiding biedt aanknopingspunten voor het leveren van maatwerk, vooraf vrijstellen, tussentijds bekwaam verklaren, versnellen en -indien nodig- verlengen van de opleidingsduur. 

Evaluatie  

In 2023 is op basis van feedback van onder meer aios en opleiders een eerste evaluatie van het opleidingsplan afgerond. Dit betrof vooral kleine (tekstuele) aanpassingen, waarmee opleidingsdoelstellingen in de dagelijkse praktijk beter uitvoerbaar zijn geworden. Een juridische route via het College Geneeskundige Specialismen hoefde niet gevolgd te worden.  

Wat de NVvP rond opleiding doet 

De NVvP houdt zich bezig met de (door)ontwikkeling van beleid over de inhoud van de opleiding en de randvoorwaarden voor een succesvolle uitvoering van de opleiding. Hiervoor heeft de NVvP de strategische adviescommissie Concilium ingesteld, bestaande uit opleiders en aios. Het Concilium houdt zich, samen met interne en externe samenwerkingspartners, onder andere bezig met: 

Uitgelicht

Kennisbank

Landelijk Opleidingsplan De Psychiater

Plan van aanpak

Het landelijk opleidingsplan beschrijft de structuur en inhoud van de specialistische vervolgopleiding tot psychiater en vormt, samen met het regionale/lokale…

Contact 

Voor vragen over de opleiding tot psychiater kun je terecht bij Jeroen van Kampen, NVvP beleidsadviseur, via j.vankampen@psychiatrie.nl