Publieksinformatie
De NVvP is een wetenschappelijke vereniging en biedt geen medische hulp bij psychische nood of individueel medisch advies. Wel kunnen we je verwijzen naar goede en betrouwbare hulp en informatie.
Heb je (acuut) hulp of advies nodig?
Bel met een MIND hulpverlener
Chat met een MIND hulpverlener
WhatsApp met een
MIND hulpverlener
Mail met een MIND hulpverlener
113 Zelfmoordpreventie
Denk je aan zelfdoding?
Of maak je je zorgen om iemand? Neem 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl
Ben je op zoek naar informatie?
De website Thuisarts.nl wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Artsen en andere mensen in de zorg gebruiken Thuisarts.nl bij hun uitleg aan patiënten. De informatie wordt geschreven met behulp van medische richtlijnen voor huisartsen, medisch specialisten en andere zorgverleners.
De informatie op de website van MIND wordt geschreven in samenwerking met psychologen en psychiaters, lidorganisaties van MIND en (content)specialisten. Psychische klachten zijn gerangschikt van A tot Z om het vinden van de juiste informatie gemakkelijk te maken.
Op de websites van cliënten- en familieorganisaties vind je ook patiënteninformatie rond de betreffende psychische klacht(en).
Het onafhankelijke Kennisplatform Medicatie in de Psychiatrie (KenMed) biedt vijf websites met betrouwbare en objectieve informatie over medicatie die in de psychiatrie veel gebruikt worden. KenMed.nl is een initiatief van professionals en ervaringsdeskundigen in de psychiatrie, tot stand gekomen met steun van de NVvP.
Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie verzamelt, bundelt en verspreidt kennis voor professionals, ouders, jongeren en scholen. De website biedt richtlijnen voor het zoeken naar de juiste zorg of hulp, informatie over aandoeningen en behandelopties en een overzicht van veelgestelde vragen. Daarnaast vind je er praktische handvatten en informatie die ouders helpen beter om te gaan met de situatie van hun kind.
Ben je op zoek naar een psychiater?
De Zorgkaart Nederland* van de Patiëntenfederatie Nederland helpt je met het kiezen van de best passende zorgaanbieder. Je kunt zoeken op basis van het beroep van psychiater, op plaats en specialisme. Ook kun je de ervaring van andere patiënten over zorgaanbieders lezen. Binnen de Zorgkaart Nederland zijn ruim 1.500 (vrijgevestigd) psychiaters bekend.
* In oktober 2024 trok de Landelijke Huisartsenvereniging zich terug uit de adviesraad van Zorgkaart Nederland. De Federatie Medisch Specialisten ziet verbeteringen ook als noodzakelijk, maar geeft Zorgkaart Nederland de kans deze snel door te voeren en blijft voorlopig lid om de ontwikkelingen kunnen te volgen. Meer informatie
Heb je een klacht over een psychiater?
Ben je in behandeling bij een psychiater en heb je daarover een klacht? Bespreek dit dan in eerste instantie met de behandelaar zelf. Soms is dit lastig of krijg je geen of onvoldoende gehoor. In dat geval kun je contact opnemen met de klachtenfunctionaris. Sinds 2017 heeft iedere zorgaanbieder verplicht een klachtenfunctionaris die patiënten gratis helpt. Deze klachtenfunctionaris is zodanig getraind dat die -naast de eerste klachtopvang- tevens een bemiddelende rol kan spelen bij de klachtafhandeling.
Psychiaters die bij een ggz-instelling of ziekenhuis in dienstverband zijn, zijn aangesloten bij de klachtenregeling van de betreffende instelling of het ziekenhuis. Je vindt meer informatie over deze regeling op de website van de betreffende organisaties. Heb je een klacht over een zelfstandig gevestigde psychiater? De psychiater moet jou, bijvoorbeeld via diens website of via informatie in de praktijk, informeren over de klachtenregeling en de wijze waarop je de klachtenfunctionaris kan benaderen.