Continuïteit 24×7 ggz-zorg
De continuïteit van de psychiatrische zorg staat aanhoudend onder druk door een groeiende zorgvraag en personeelstekorten, vooral in de 24/7 diensten. De psychiaters in de kerninstellingen dragen die dienstendruk nu haast volledig. Een toekomstbestendige en breder gedragen werkwijze, met meer regionale samenwerking, is nodig om patiënten zorg te kunnen blijven garanderen.
Onderzoek naar oplossingen
Omdat dit vraagstuk al lange tijd speelt en niet met één interventie op te lossen is, heeft de NVvP samen met de Nederlandse ggz een aantal jaren geleden de hulp van Berenschot ingeschakeld. In samenspraak met het brede werkveld in de ggz is een rapportage opgesteld die praktische oplossingsrichtingen biedt op nationaal, regionaal en lokaal niveau. De opgehaalde oplossingsrichtingen zijn gerubriceerd in zes bouwstenen:
Bouwstenen oplossingsrichtingen
- Breng de specifieke (regionale) knelpunten helder in kaart.
- Focus op het welzijn en behoud van zorgprofessionals.
- Breid de inzet van dienstdoende psychiaters uit.
- Optimaliseer het gebruik van bestaande capaciteit.
- Werk samen binnen de regio voor gezamenlijke oplossingen.
- Stimuleer eigenaarschap en gedeelde verantwoordelijkheid.
Regionale samenwerking opstarten
De kern van de oplossingsrichtingen is dat regionale samenwerking onmisbaar is om de continuïteit van zorg te waarborgen. Dat gaat vaak niet vanzelf. Een praktische handreiking biedt een handvat om in zes stappen te komen tot concrete regionale werkafspraken:
- Inventarisatie: wie doet mee?
- Bepaal de gezamenlijke regio-opgave
- Opstellen van een gezamenlijke visie en doelen
- Vertaalslag naar resultaten en activiteiten
- Inrichten projectstructuur, mandatering en besluitvorming
- Werk als netwerk en zoek de verbinding
Wat de NVvP rond de dienstendruk voor psychiaters doet
- Samenwerking opzoeken met de Nederlandse ggz
- Onderzoek naar oplossingsrichtingen initiëren
- Handvatten voor regionale samenwerking aanreiken
- Initiatieven tot regionale samenwerking ondersteunen
- Ondersteuning bij het organiseren van regionale bijeenkomsten
Hoe je als psychiater kan bijdragen
De NVvP ziet het als een belangrijke verantwoordelijkheid van de beroepsgroep om sámen verantwoordelijkheid te dragen voor de diensten. Zoek elkaar op in de regio en ga het gesprek aan over toetreding en/of de werkwijze van de dienstenpool. Oók als je niet werkzaam bent in de kerninstelling, bijvoorbeeld als ZGP of ZZP. Alleen met meer regionale samenwerking binnen én buiten de instelling, kunnen we met elkaar de druk op de diensten verlichten en blijven kwetsbare patiënten verzekerd van zorg.
Lukt het bij jou in de regio wel om het dienstenrooster te vullen en heb je ideeën of praktische tips die andere regio’s kunnen helpen? Meld je dan via t.tenbroek@psychiatrie.nl
Bijeenkomsten in de regio
De instellingen die het dienstenrooster moeilijk gevuld kunnen krijgen (ook wel ‘rode regio’s’ genoemd) kunnen in nauwe samenspraak met de Nederlandse ggz en de NVvP een regiobijeenkomst organiseren. Het bestuur van de NVvP woont op verzoek deze bijeenkomsten bij, waarin psychiaters uit de regio worden uitgenodigd om te praten over toetreding tot de lokale dienstenpool. Het initiatief voor dergelijke bijeenkomsten ligt bij de instellingen. De NVvP kan eventueel ondersteuning bieden bij het verspreiden van de uitnodigingen.
Uitgelicht
Kennisbank
Rapportage 24×7 continuïteit en kwaliteit van psychiatrische zorg
Rapport
Het bieden van 24×7 kwaliteit en continuïteit is in de huidige zorgmarkt niet meer zomaar vanzelfsprekend. Een grotere en ook…
Handreiking regionale borging 24×7 psychiatrische zorg
Handreiking
Handreiking met zes stappen om tot concrete regionale werkafspraken te komen waardoor we met elkaar de druk van de 24×7…
Contact
Heb je vragen over de continuïteit van 24/7 psychiatrische zorg? Neem dan contact op met NVvP beleidsadviseur Thea ten Broek, via t.tenbroek@psychiatrie.nl