Ga naar de inhoud

Mentaal gezonder Nederland

De mentale gezondheid van mensen gaat ons aan het hart. De ondersteuning en zorg voor mensen met mentale problemen staat onder ontoelaatbare druk. Er is nú actie nodig voor een mentaal gezonder 2035. Patiënten, naasten, psychologen, instellingen én psychiaters slaan in een unieke samenwerking de handen ineen voor hervormingen in de ggz. 

Meer dan drie miljoen volwassenen worstelen met hun mentale gezondheid. Naast erfelijke factoren en situaties die psychische klachten kunnen veroorzaken, stijgt het aantal volwassenen met een psychische aandoening door toenemende maatschappelijke zorgen en prestatiedruk. ‘Tegelijkertijd staan middelen en menskracht onder grote druk,’ stellen vertegenwoordigers van cliënten & naasten (MIND), psychiaters (NVvP), psychologen (NIP) en ggz-zorgaanbieders (deNLggz).   

Om ervoor te zorgen dat mensen met psychische klachten in 2035 passend geholpen worden en de mentale gezondheid van de bevolking verbetert zijn hervormingen nodig. Niet alleen deze vier organisaties hebben invloed op de vraag, het aanbod en de organisatie van ggz. Wel nemen de vier partijen hun verantwoordelijkheid om vanuit een gezamenlijk perspectief te werken aan een mentaal gezonder Nederland. In dit gezamenlijke plan zijn thema’s gedefinieerd waar de komende 10 jaar aan wordt gewerkt:  

Het is belangrijk dat we als samenleving meer en meer met elkaar accepteren dat mentale problemen erbij horen. Om de zorg en ondersteuning beschikbaar, betaalbaar en van voldoende kwaliteit te houden moet er meer aandacht komen voor ‘netwerkzorg’. Waarbij de zorg – inclusief de bekostiging – flexibel meebeweegt met de behoefte van de mens. Zo kan verergering van problemen voorkomen worden als er tijdige hulp geboden wordt aan mensen. Het vraagt om een beter onderscheid in échte zorgvragen en vragen die voortkomen uit andere problemen zoals stress, schulden of prestatiedruk. Door het inzetten van netwerkzorg kunnen we de wachttijden terugdringen en is er snellere toegang tot andere mogelijkheden van passende ondersteuning, zoals een gesprek met een ervaringsdeskundige.

Om de toename van psychische klachten af te remmen en de zorg en ondersteuning beschikbaar te houden is er meer aandacht nodig voor preventie. Door vroegsignalering op scholen, laagdrempelige steun in de wijken en ondersteuning van programma’s zoals Mental Health First Aid. Ook vraagt het om investeringen in voldoende zorgprofessionals. Zij zijn essentieel en moeten meer ruimte krijgen om hun werk op een zo goed mogelijke manier te doen. Dit vraagt om betere arbeidsvoorwaarden, meer gebruik maken van technologie en het versterken van professionele autonomie. 

Het bevorderen van kennisdeling tussen zorgprofessionals, wetenschappelijke onderzoekers, ervaringsdeskundigen en maatschappelijke organisaties stimuleert innovatie in de geestelijke gezondheidszorg en verhoogt de kwaliteit. Het is belangrijk dat we de inzichten meer in de praktijk te brengen door deze te delen met huisartsen, maar ook met scholen en werkgevers.

Vanuit dit perspectief gaan deze vier partijen een werkagenda opstellen, concrete thema’s uitwerken en samenwerking opzoeken en verstevigen met andere partijen die een rol spelen bij mentale gezondheid.

Onze lobbyactiviteiten

Februari 2025

We reageren gezamenlijk op de nieuwe wachtlijstcijfers van de NZa: ‘Nu actie nodig om ruim 100.000 ggz-wachtenden eerder te helpen’

Januari 2025

In een unieke samenwerking pakken MIND, NVvP, NIP en de NLggz de handschoen op voor een gezamenlijk perspectief voor een mentaal gezonder 2035. In dit plan zijn thema’s gedefinieerd waar de komende 10 jaar samen aan wordt gewerkt.

Oktober 2024

We delen een gezamenlijke inbreng (opent in nieuw tabblad) voor de begrotingsbehandeling door het ministerie van VWS. De NVvP benadrukt op eigen initiatief nog aantal urgente vraagstukken in een brief aan staatssecretaris Karremans (opent in nieuw tabblad).

September 2024

We roepen gezamenlijk op n.a.v. Troonrede en presentatie van de miljoenennota: ‘Investeer in mentale gezondheid’ (opent in nieuw tabblad).

Mei 2024

We reageren gezamenlijk op het hoofdlijnenakkoord: ‘Onderbouw (preventie)plannen ook financieel’.  

Maart 2024

We organiseren een kennissessie ‘ggz’ in Den Haag voor (nieuwe) ggz-woordvoerders van politieke partijen.

Januari 2024

We genereren veel aandacht in landelijk media (o.a. NOS Journaal (opent in nieuw tabblad) en Volkskrant (opent in nieuw tabblad)) voor onze oproep aan het nieuwe kabinet m.b.t. lange wachtlijsten.  

December 2023

We sturen als samenwerkende ggz-partijen een brief naar de informateur (opent in nieuw tabblad) van het nieuwe kabinet.

Actueel

Het laatste nieuws

Uitgelicht

Kennisbank

Perspectief op een mentaal gezonder 2035

Publicatie

Om ervoor te zorgen dat mensen met psychische klachten in 2035 passend geholpen worden en de mentale gezondheid van de…

Lobbybrief aan informateur Plasterk (2023)

Brief

Exclusief voor leden

De situatie in de ggz is zo alarmerend dat de belangenbehartigers (MIND, NIP, NVvP en de Nederlandse ggz) de overheid…