Ga naar de inhoud

Cruciale zorg

Cruciale ggz is geestelijke gezondheidszorg voor mensen met de meest complexe zorgvraag. Met het Integraal Zorgakkoord (IZA) is afgesproken dat zorgverzekeraars en zorgaanbieders bepalen welke onderdelen van het aanbod aan ggz-zorg cruciaal zijn. IZA-partijen borgen met elkaar dat het noodzakelijke zorgaanbod regionaal en bovenregionaal passend en doelmatig wordt georganiseerd. 

Waarom de NVvP cruciale ggz prioriteert

De NVvP is van mening dat we de zorg anders met elkaar moeten organiseren. Er is veel urgentie om dat te doen. De wachtlijsten zijn lang en voor sommige doelgroepen volstrekt onacceptabel. Als er niets verandert, zal de zorgschaarste als gevolg van demografische ontwikkelingen in de komende jaren verder toenemen. Cruciale ggz bepalen en borgen is dus belangrijk, maar enkel afspraken hierover vindt de NVvP een grote beperking. Je zou eigenlijk een visie willen op de herinrichting van het hele ggz-zorglandschap. Om zo’n visie goed te kunnen uitvoeren hebben we eigenlijk een stelselaanpassing nodig.  
Het is voor de NVvP onontkoombaar dat we meedoen aan de gesprekken over cruciale ggz, al is het een ingewikkeld, langdurig en intensief traject om tot goede en werkbare afspraken te komen binnen de huidige context. Het gaat om de grootste en daarmee belangrijkste patiëntengroep voor psychiaters.  

Onze belangen aan de overlegtafels 

De NVvP ziet een mogelijk risico dat bij de verdere uitwerking van cruciale ggz een nieuw bekostigingsechelon met nieuwe marktprikkels wordt gecreëerd: een soort ‘Wet langdurige zorg’ binnen de Zorgverzekeringswet’. Een kritische inhoudelijke blik kan voorkomen dat het begrip ‘cruciale ggz’ onbedoeld te veel wordt opgerekt. De NVvP is deelnemer aan de overlegtafels die de IZA-afspraken over cruciale ggz uitwerken. Het belang van de NVvP hierbij is tweeledig: 

  1. Goede en passende zorg staat centraal: voorkomen moet worden dat ‘verouderd aanbod’, waar betere alternatieven voor zijn, mogelijk onterecht wordt bestempeld als cruciale zorg. Goede toegankelijkheid moet worden geborgd, met name voor patiënten met ernstige psychiatrische of complexe stoornissen. 
  2. Wordt rekening gehouden met het aanbod en de marktpositie van zelfstandig gevestigde psychiaters? 

Wat de NVvP rond cruciale zorg voor leden doet 

Met wie de NVvP samenwerkt

Binnen de NVvP ligt het dossier cruciale ggz bij de Beroepsbelangencommissie (BBC). Externe betrokken partijen zijn: het ministerie van VWS, Zorgverzekeraars Nederland, de Nederlandse ggz, MIND, Nederlandse vereniging van Ziekenhuizen, Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, de Nederlandse Zorgautoriteit, Zorginstituut Nederland.  

Uitgelicht

Kennisbank

Gespreksleidraad cruciale ggz (2024) 

Leidraad

In het Integraal Zorgakkoord (IZA) stelden betrokken partijen als doel om de toegankelijkheid van de cruciale ggz te borgen. Op…

Handreiking cruciale ggz

Handreiking

De Handreiking biedt ondersteuning om de dialoog op gang te brengen (verkenning en verdieping) tussen cliëntenorganisaties, zorgaanbieders en financiers om…

Andere gerelateerde documenten